top of page

BEACON SKI CENTRE, VILNIUS

ARCHITECTURE

Libeskind Design 2014-2015

The project is a collaboration between the City of Vilnius and Studio Libeskind to create a new tourist destination central to the Baltic region.


Situated at the base of Vilnius’ ski hill and the highest point in the city, the Beacon is designed to offer a wide range of winter and summer sports, combined with a program of recreational and cultural entertainment.


The design is a study of contrasting geometries. At the core a circular plaza encompasses the open arena. The two main structures are sited along the periphery. A zig-zagging canopy within spirals around the site sheltering the pathway.


The main entrance building rises from the ground on a tilt, with a sloping roofline and curved facade that frame the central arena.

Across the site the main lodge is set into the hill side, with a curved roof that is an extension of the natural landscape, elongating the panoramic view of the city below.

COLLABORATION


2014  2015

Junior Architect

Concept to Developed Design

Unbuilt

bottom of page